
Laikusok nem ismerik fel a növények vírusbetegségeit, nem tudják megkülönböztetni a gombás betegségektől, sőt, sokszor az egyszerű kiszáradástól sem. Ez azért nagy probléma, mert a védekezés teljesen más.
Megfelelő öntözés, talajtakarás és árnyékolás nélkül ma már nem lehet jó minőségű zöldséget termeszteni hobbikertekben sem. Aki ezt nem tudja megadni az uborkának, annál élettanilag kiszáradnak a növények.
A gombabetegségek ellen a biológiai növényvédelem sokféle módszere, készítménye és kezelése hatékonyan alkalmazható. A vírusokat viszont semmi sem gyógyítja.
Azért nagyon fontos a tünetek felismerése, mert erősen fertőző vírusbetegségek lehetnek jelen például az uborkánál, amelyeket azonnal le kell állítani és megakadályozni a terjedésüket. Ezt kizárólag a növények teljes (gyökérzet is) eltávolításával tudjuk megtenni. A vírusvektorok legtöbbször különféle szívókártevők, ezért ellenük is védekezni kell.
A környező, még egészséges növényeket is meg lehet erősíteni bio módszerekkel, úgy, hogy minimálisra csökkentsük a fertőzésveszélyt. Erre két egyszerű anyag keverékét használjuk, amely más betegségek terjedését is akadályozza.
Az egyik a kitin vízoldható bomlásterméke, a Kitozán, a másik pedig a nyers tej.
A beteg növények eltávolítása és a szívókártevők elpusztítása után azonnal permetezzük le kertünk minden uborkáját és tökféléjét Kitozán és tej keverékével. 10 liter vízbe 50 ml Kitozánt és 100 ml nyers tejet használjunk!